Ewa Laurance – “The Striking Viking”

Ewa Laurance z nadimkom “The Striking Viking) je najbolj znana igralka biljarda na Zemlji. Kot lahko prebereš v odlični knjigi V Elementu – ko odkriješ svojo strast se vse spremeni, je Ewa slavila tako na ameriškem državnem prvenstvu kot tudi na evropskem prvenstvu, o njej so pisali tudi v svetovno znanih revijah, kot so New York Times Magazine, People, Sports Illustrated in Forbes. Njena nenavadna življenjska zgodba kaže na to, kaj vse je možno, če svojo strast odkrijemo in se ji predamo

Odraščala je na Švedskem, biljardno mizo pa je prvič videla pri štirinajstih letih, ko je sledila svojemu bratu v bowling center. Tam so v posebni sobi igrali biljard in igra jo je v hipu prevzela. O svojem doživljanju tistega dneva sama pove: ” Ko tako sediš in opazuješ igro ali jo igraš sam, vse okoli tebe izgine. Tako je tudi okoli mene vse zbledelo in ostal je samo biljard”. Od tistega dneva dalje je vedela, da želi tej igri posvetiti svoje življenje.

Imela je srečo, da so jo starši pri tem podpirali in je tako lahko preživela od šest do deset ur dnevno v bližnji biljardni hiši, domačo nalogo pa je delala kar med igrami. Leta 1980 je pri rosnih šestnajstih letih zmagala na švedskem državnem prvenstvu v biljardu, leto kasneje pa je osvojila še prvo mesto na evropskem ženskem prvenstvu. Ta zmaga ji je prinesla povabilo na svetovno prvenstvo v New York. Trenirala je celo poletje. “Biljardna hiša se je odpirala šele ob petih popoldan in zato sem se morala vsak dan z avtobusom najprej odpeljati v tisti del mesta, kjer je živel lastnik biljardnice. Tam se dobila ključe, se odpeljala nazaj v center mesta in nato deset do dvanajst ur na dan igrala biljard.” Na svojem prvem svetovnem prvenstvu je že bila sedma najboljša na svetu. 

Odločila se je, da bo v New Yorku ostala in tam nadaljevala svojo kariero, saj je tam lahko prihajala v stik z najboljšimi na svetu. Poleg tega, da je nizala vrhunske rezultate na tekmovanjih, je v tistem času postala tudi glavna predstavnica žensk v svetu biljarda. Njena nadarjenost, strast in njena lepota so jo popeljale med zvezde. Kljub vsem dosežkom (skoči npr. sem ) je z igro ostala neodtuljivo povezana. O biljardu je napisala 3 knjige, pisala je mesečne kolumne za Pool & Billiard Magazine in sodelovala tudi kot športni komentator za ESPN. Zanimivo je, da ji geometrija in fizika, ki sta neločljivo povezani z njeno igro, v šoli nista šli dobro. Sama pravi, da bi bilo verjetno drugače, če bi učitelj znal pritegniti njeno pozornost.

Čeprav že nekaj destletij profesionalno igra biljard, igra zanjo ni izgubila prvotnega čara: Tako pravi: “Zame je občutek, ki ga imam ob igranju biljarda nekaj edinstvenega. Najlepše je to, da se lahko vedno naučiš nekaj novega. To je zgodba brez konca. Vsaka postavitev je drugačna in zato je vsaka igra nekaj posebnega”.   

Ne vem o čem razmišlja Ewa Laurence v trenutku, ko na mizo zloži vseh devet krogel. Stavim pa, da to niso misli o predčasni upokojitvi.

 Klemen Rangus

"Svoje okolice se skoraj ne zavedaš. To je res poseben občutek - kot vožnja skozi tunel, ko ne vidiš ničesar okoli sebe. Vidiš le to, kar je pred tabo. Tudi dojemanje časa se spremeni. Lahko te nekdo vpraša, koliko časa že igraš, in odgovoriš, da kakšnih dvajset minut, v resnici pa je minilo že devet ur. Tega ne znam pojasniti."

Ewa Laurance o občutku pri igranju biljarda