Sestavi si dober CV

Sestavi si dober CV

Najprej na kratko o kratici. CV je kratica za Curriculum Vitae, kar je latinski izraz, ki v bistvu pomeni potek življenja. Je mednarodno prepoznan in zato pogosto uporabljan, predstavlja pa kratek pisni povzetek tvoje izobrazbe, kvalifikacij, prejšnjih služb oz. delovnih mest in večinoma tudi osebne note in ga pošlješ delodajalcu ob prijavi na razpisano delovno mesto. V večjem delu Evrope, v Veliki Britaniji in Novi Zelandiji je CV sinonim za kratek in strukturiran življenjepis. V nekaterih državah, npr. ZDA, pa med CV-jem in življenjepisom (Resume) razlikujejo. Če te zanima več o razlikah med obema oblikama si lahko to prebereš tukaj, mi pa od tu dalje privzemamo, da gre za sinonim. 

Ta vsebina je odlično predstavljena na straneh mojedelo.com. V nadaljevanju predstavljamo krajše izseke in povzetke, ki ti bodo olajšali pripravo tvojega CV-ja.

Oblike CV-ja s primeri
CV je osebna pisna predstavitev, ki jo sestavimo s ciljem dobiti povabilo na razgovor za zaposlitev.
Da bo njegovo pisanje lažje je smiselno, da najprej: 

na katere se želiš osredotočiti pri iskanju zaposlitve. V nadaljevanju ti predstavimo 3 oblike CV-ja in ti svetujemo, kako izbrati ustreznega. Pomagamo ti tudi s primeri in predlogami.

 
 
KRONOLOŠKA OBLIKA
Kronološka oblika CV-ja je najpogosteje uporabljena. Je lahko berljiva in lepo prikazuje vzpon kariere kandidata. Izberi jo, če je tvoje ciljno delovno mesto nadgradnja preteklih delovnih izkušenj. Na primer:
 
Prodajni svetovalec Jakob si je zastavil cilj, da želi postati skrbnik ključnih strank.
 
Kronološko obliko CV-ja izberi, ko:
 • iščeš zaposlitev na področju, na katerem si že delal;
 • tvoje prejšnje zaposlitve nakazujejo karierni napredek;
 • delaš na področju, kjer se uporabljajo tradicionalne metode iskanja zaposlitve (npr. šolstvo, vladne službe).

Primer je na voljo tukaj:

FUNKCIJSKA OBLIKA
Funkcijsko obliko izberi, če se tvoja karierna pot ne vzpenja ali deluješ na več različnih področjih hkrati. Najprimernejša je za študente in iskalce zaposlitve z malo delovnimi izkušnjami, na primer:
 
Študent Rok dela kot natakar, v računovodstvu in hkrati še pomaga pri selitvah.
 
Maja dela za polovični delovni čas v trgovini, poleg tega pa ima še popoldanski s. p., prek katerega ponuja storitve varstva.
 
V takih primerih je kronološka oblika nepregledna, saj boš težko izpostavil ključne delovne izkušnje. Namen funkcijskega CV-ja ni prekrivanje vrzeli ali določenih informacij, ampak izpostaviti le tiste delovne izkušnje, ki sovpadajo z vašim ciljnim delovnim mestom. Pri tem bodi pozoren, da ohraniš preglednost, da bo delodajalec hitro našel informacije, ki bi ga utegnile zanimati.
 
Funkcijsko predstavitev izberi, ko:
 • poudarjaš veščine, ki niso bile uporabljene pri zadnjih delovnih izkušnjah;
 • poudarjaš veščine in dosežke, ne pa svoje zaposlitvene preteklosti;
 • želiš spremeniti potek svoje kariere;
 • se ponovno vključuješ na trg dela kot iskalec zaposlitve;
 • tržiš veščine in izkušnje, pridobljene na tečajih in/ali med prostovoljnim delom;
 • v preteklosti rast tvoje kariere ni bila nepretrgana in rastoča;
 • imaš vrsto delovnih izkušenj na vsebinsko različnih področjih;
 • je bilo tvoje delo honorarne, svetovalne ali začasne narave.

Primer je na voljo tukaj:

 
CV EVROPSKE UNIJE – EUROPASS
Dogovorjeno obliko evropskega CV-ja Evropske unije (v nadaljevanju EU CV) potrebuješ, če kandidiraš za delovno mesto ali izobraževanje znotraj območja EU. V osnovi v EU CV vključite elemente, ki si jih pripravil za svoj običajen CV, in jih moraš samo prilagoditi predpisani obliki. Vključiti je potrebno:
 • osebne podatke,
 • želeno zaposlitev ali poklicno področje,
 • delovne izkušnje,
 • pretekla izobraževanja in usposabljanja,
 • druga znanja in kompetence, pridobljene zunaj formalnega sistema izobraževanja in usposabljanja,
 • oceno znanja tujih jezikov,
 • priloge.
 
EU CV oblikuješ tako, da bo v skladu z želeno službo ali delovnim področjem.Potreboval ga boš najmanj v angleškem jeziku in zelo verjetno v jeziku države, v kateri iščeš službo. K EU CV lahko priložiš več dokumentov, najpogosteje potrdila o znanju jezika, diplome in certifikate, ki potrjujejo pridobljeno znanje.
 
Primer je na voljo tukaj:
 
Iz prijave mora biti takoj razvidno, kdo si in kaj hočeš. Kadroviki namreč v povprečju za branje prijave porabijo le 30 sekund, zato morajo v tem kratkem času prepoznati tvoj potencial. Če želitš narediti bolj osebni vtis pri prijavi na razpisano delovno mesto, priloži še spremno pismo. Slednje je lahko uvod v prijavo, namenjeno pa je spodbuditvi bralca, da temeljito prebere priloženi CV. Preveri, kako ga sestaviti.
 
Za konec samo še nekaj nasvetov:
 1. Naredi domačo nalogo in dobro razišči delodajalca. Beri tudi med vrsticami in poskusi uganiti kaj so lastnosti in znanja, ki jih potrebuje. Svoj CV vsakokrat prilagodi delodajalcu.
 2. Ne kopiraj drugih CV-jev. Bodi originalen in pokaži svojo kreativnost
 3. Pazi na dobro strukturo in preglednost. Svoje podatke posreduj kratko in jedrnato.
 4. Osredotoči se na svoje karierne cilje.
 5. Svoje kompetence predstavi skozi (merljive) dosežke. To je v resnici zadeva, ki deluje. Npr.: Leta 2023 sem vodil marketinško kampanjo “Potres direktna pošta” s katero smo obstoječim strankam ponudili možnost ugodnega on-line nakupa potresnega zavarovanja. Celotni stroški kampanje so znašali 10.000 EUR, sklenili smo 1.200 novih zavarovanj in generirali 80.000 EUR nove premije. S takšnimi zapisi, boš zagotovo stopil iz povprečja.