Umirjanje – Zakaj zavestno dihanje deluje?

Zevestno dihanje učinkovito umirja človeka. Na preprosto rešitev, ki nam je na voljo v vsakem trenutku, velikokrat pozabljamo. Mogoče bo poznavanje mehanizma, ki deluje v ozadju, pomagalo, da bomo po tem orodju posegli večkrat.

Razlago zopet ponudijo starodavna znanja, ki so se ohranila na področju današnje Indije. Yogijski mojster Paramhansa Yoganada je učil, da ima telo svojo astralno različico, ki seveda očem ni vidna. V tej astralni različici obstajajo energetski kanali, ki so ključni za naše delovanje in dobro počutje.

Razmisli malo o tem:  Ko se počutimo dobro in pokamo od energije, po navadi hodimo vzravnani. Dviguje nas, in če smo zavestni lahko opazimo, da se naša življenjska energija nahaja v zgornjem delu telesa. Ko pa smo “težki”,  smo sključeni in ni težko opaziti, da je energija skoncentrirana v spodnjem delu telesa. Celo rečemo, da smo “na tleh”.

Občutek lahkosti oz. teže je odvisen od količine energije in usmerjenosti le-te v glavnem energetskem kanalu, ki se imenuje sushumna. Nekateri ga imenujejo tudi astralna hrbtenica. Nahaja se v središču našega telesa in nanj so pripeti energetski centri – čakre. Če je pretok energije v sushumni zadosten in usmerjen navzgor (idealno v srčni čakri ali višje), smo zadovoljni, občutimo srečo. Če je pretok pomanjkljiv in usmerjen navzdol, pa občutki niso najboljši.

V spodnji sliki si te energetske kanale lahko malo pogledaš.

Sushumna, Ida in Pingala

Vir: Ananda California

Zavestno sicer lahko opazuješ, kaj se dogaja z dihanjem, ko si razburjen, v stresu ali “na tleh”. Dihanje je plitvo, življenjska energija pa odteče v telo, navadno v čutila, kjer občutimo določene napetosti. Da energijo iz čutov spet lahko potegnemo nazaj, moramo pričeti zavestno dihati. Z dihanjem sta namreč direktno povezana manjša energetska kanala, ki obkrožata sushumno. Ob vdihu se energija dviguje v Idi na levi strani telesa, ob izdihu pa se spušča po Pingali na desni strani telesa. Globje in bolj zavestno ko dihamo, več energije je v teh dveh kanalih. Od tu dalje, se energija seli v Sushumno.

Ključno v življenju je,  da ostanemo čim bolj mirni in osredotočeni. Še posebej zdaj, v teh časih. Zato se poskusi večkrat dnevno spomniti na dihanje.

Greva?

Globok vdih, izdiiih,… 😀.