Vastu

Vastu

Zavetje si ti in zaščita Dom moj,
...
Naj me Tvoji zidovi
- vzhodni, južni, severni in zahodni -
milostno sprejmejo, ko se obračam k njim.
Naj mi nikoli ne zdrsne, ko se opiram nate!

Atharva Veda

S podobno rahločutnostjo, kot so opazovali človeka in njegovo življenjsko pot (Jyotish),  so se  v  Vedskih častih posvečali tudi ureditvi človekovega prebivališča, Domu. Razumeli so, da ljudje s svojo notranjo strukturo izbiramo svoj življenjski prostor, da nanj vplivamo, predvsem pa, da tudi naš življenjski prostor pomembno vpliva na nas. Razumeli so, da je komunikacija med človekom in prostorom dvosmerna.  

 

Pomembno torej je, da je naš Dom v ravnovesju in nas kot tak ves čas ljubeče podpira.

 

Kaj je Vastu?

Vastu je arhitektura po smernicah narave.  Starodavna znanost, zapisana v Vedah, govori o tem, kako urediti svoj Dom, da se doseže harmonija med človekom, prostorom in naravo.

Za vzpostavitev pravega ravnovesja Vastu upošteva:

 1. 5 naravnih elementov: zrak, ogenj, voda, zemlja, prostor, ki so prisotni v naravi in v nas samih. Vsak od teh elementov je v prostoru povezan s posamezno smerjo neba. 
 2. 9 smeri neba (4 glavne, 4 stranske in središčni del). Vsaka izmed njih ima svoje zakonitosti in značilnosti.
 3. Pravilno orientacijo in vpliv zemeljskega magnetnega polja s severa, ki na ravneh, ki jih ljudje ne zaznavamo, vpliva na procese v telesu. Poravnani z magnetno osjo Zemlje razmišljamo in delujemo lažje. 
 4. Gibanje sonca in njegov vpliv (svetloba, toplota).
 5. Druge naravne ritme, ki jih s svojimi čutili ne zaznavamo, a so prisotni tako v naravi kot tudi v ljudeh. V skladu z doktrino Jyotisha se naravni ritmi, prisotni v trenutku rojstva, preslikajo v človeka in ga na ta način naredijo edinstvenega, unikatnega. Vastu analiza upošteva tudi ta vidik, se pravi, da Jyotish in Vastu sodelujeta “z roko v roki”.

Če je prostor narejen po Vastuju, se energijsko uravnoveša.

 

Kaj lahko naredim zate?

Pomagam ti v tvojem Domu vzpostaviti ravnovesje. 

Zate izdelam natančno Vastu analizo tvoje hiše ali stanovanja in ti jo predstavim.

 

Kaj analiza vsebuje?

 1. Ugotavljanje natančne zasukanosti objekta glede na 0 stopinj Severa in pregled razporeditve prostorov glede na glavne smeri neba. Če je zasukanost objekta neugodna, ti svetujem, kako to stanje harmonizirati.
 2. Glede na obliko nepremičnine, po Vastu pravilih določim primanjkljaje in presežke prostora.
 3. Izračun pravilnega središča tvojega Doma. Ta pomembna točka se v Vastuju imenuje Brahmastan in natančno določa točko, kjer se energija zbira in razporeja po prostoru. Če je ta točka obremenjena, ti tudi tukaj svetujem, kako to stanje harmonizirati.
 4. Za vsakega člana tvoje družine nato izdelam individualno Jyotish natalno karto in na njeni osnovi izračunam  najpomembnejše Vastu točke. Vse te točke vrišem oz. postavim v prostor. 
 5. Vsak prostor v hiši ali stanovanju nato pregledam glede na zakonitosti splošnega (STHIRA) Vastuja in glede zakonitosti tvojega, tj. INDIVIDUALNEGA Vastuja. V primeru neravnovesij, ti svetujem o potrebnih ukrepih za odpravo neravnovesja. Vedi, da za vsa neravnovesja Vastu pozna množico preventivnih mer (Vastu upaje), ki ti jih predstavim, in ti jih, po tvoji izbiri,  pomagam pravilno postaviti v prostor.  Pa brez skrbi, marsikaj je mogoče uravnotežiti že s premikom postelje ali omare in/ali izbiro primerne barve prostora. 

Za pokušino si lahko prebereš kaj pravi Vastu o pravilni legi za počitek ali spanje:

Ljudje smo bitja, ki v svojih telesih proizvajamo elektro magnetna polja,  naša polja pa so v nenehni interakciji z magnetnim poljem Zemlje. Zemeljsko magnetno polje ima zato na nas velik vpliv, ravno tako pa tudi na naše življenjske prostore. Ta vpliv je največji ravno med počitkom ali spancem, saj je horizontalni položaj telesa poravnan z zemeljskimi magnetnimi linijami.

Po Vastuju je izredno neugodno spati z glavo proti severu. V tem primeru namreč prihaja do razburkanosti telesnih ritmov, kar ima vpliv tudi na pretoke naših telesnih tekočin. Zunanja manifestacija tega procesa je čustveni in mentalni nemir. Glavo med spanjem je najbolje imeti usmerjeno na jug, jugozahod ali vzhod, zahod pa je nevtralen.

 

 

Primer Jyotish natalne karte, ki je izhodišče za individualizacijo Vastu analize.

Primer tlorisa z vrisanimi individualnimi točkami in razporeditvijo prostorov glede na glavne smeri neba.

 

 

Kako vse skupaj poteka?

 1. Lahko mi pišeš oz. me pokličeš in opraviva začetni pogovor. 
 2. Ko se odločiš, te prosim, da mi pošlješ tloris hiše / stanovanja. Pomembno je, da je tloris narisan v merilu, da so v njem označeni prostori. Ko mi zaupaš še tvoj naslov, nepremičnino sam poiščem v GURS-ovih evidencah in izračunam njeno zasukanost.
 3. Nato Izdelam Vastu analizo in ti podam predloge za odpravo neravnovesij.  V tvojem Domu ti jo predstavim in ti pomagam v prostor postaviti vse pomembne točke in Vastu upaje.

Če si na začetku, se pravi v fazi nakupa zemljišča, še toliko bolje. Lahko ti pomagam izbrati zemljišče, ki je ustrezno po Vastu kriterijih.  Lahko sodelujem tudi s tvojim arhitektom in mu svetujem kako pravilno razporediti prostore, da ti bodo maksimalno podporni.

 

Še Cena:

Za že obstoječe stanovanje ali hišo, cena Vastu analize, skupaj s svetovanjem na tvojem Domu za 1 osebo znaša 180 €. Za vsako dodatno osebo v istem gospodinjstvu se cena poveča za 30 €.

Če sem s tabo od samega začetka, tj. od izbire zemljišča in sodelujem tudi s tvojim arhitektom, pa cena za celotno Vastu analiza znaša 333 €. 

Stroški prevoza se obračunajo posebej.